Rusko: Parlament schválil prísny zákon o protestoch

06.06.2012 Celý región

Moskva 5. júna (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu schválila dnes kontroverzný zákon, ktorý zvyšuje pokuty za účasť na nepovolených zhromaždeniach 150-násobne.

Opoziční aktivisti vyjadrili obavy, že nový zákon o zhromažďovaní zhorší napätie v ruskej spoločnosti a neponechá verejnosti žiaden voľný priestor na vyjadrenie nespokojnosti s vládou prezidenta Vladimira Putina.

Prijatý zákon zvyšuje maximálnu výšku pokuty pre ľudí, ktorí sa zúčastnia na nepovolenom zhromaždení, z 2000 rubľov (48,5 eura) na 300.000 rubľov (7271 eur). Pre verejných činiteľov sa najvyššia pokuta zvýšila na 600.000 rubľov (14.542 eur).

Takéto potenciálne tresty sú prísnejšie než pre mnohé iné trestné činy vrátane napríklad porušenia predpisov týkajúcich sa uskladňovania jadrového materiálu, konštatovala agentúra AP. Vládnuca strana Jednotné Rusko pritom pôvodne navrhovala zvýšenie maximálnej pokuty na 1,5 milióna rubľov (36.354 eur).

Jednotné Rusko má väčšinu v 450-člennej dolnej parlamentnej komore, Štátnej dume, preto sa prijatie návrhu zákona očakávalo. Poslanci za neho napokon hlasovali v treťom záverečnom čítaní pomerom hlasov 241:147.

Zákon musí ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať ho Putin, tieto kroky sú však len formalitou. Kremeľ chce dosiahnuť, aby nový zákon vstúpil do platnosti pred veľkým opozičným protestom plánovaným na budúci utorok (12. júna), uviedla AP.

Putin od májového návratu na post prezidenta zaujal tvrdší postoj voči opozícii, ktorej protesty cez zimu vytiahli do ulíc bezprecedentné desaťtisíce ľudí.

Dnes ruská polícia zatkla pred Štátnou dumou vyše 20 aktivistov vrátane lídra liberálnej strany Jabloko za nepovolený protest proti novému zákonu. Niektorých krátko na to prepustili.
 

Vyberte región